Waarom gebruik je een zwembril?

Een zwembril is na de zwemkleding één van de belangrijkste accessoires tijdens het zwemmen. Voor iedere serieuze zwemmer is het een bijna onmisbaar item, zowel tijdens wedstrijden als trainingen. Om optimaal van de voordelen van een zwembril gebruik te kunnen maken moet deze goed zitten. Zwembril.eu geeft je meer informatie over zwembrilletjes voor gebruik en aankoop.

Over het algemeen zijn er twee belangrijke voordelen voor het dragen van een zwembril. Ten eerste biedt de bril bescherming voor de ogen. Zowel chloor in een zwembad, zout in de zee en deeltjes in het buitenwater kunnen de ogen irriteren. Als je daar gevoelig voor bent zijn rode, tranende ogen voor de komende uren na het zwemmen het gevolg. Ook tijdens het zwemmen kunnen de ogen al pijnlijk worden en bederft dit het zwemplezier.

Ten tweede wordt het zicht onder water met een bril enorm verbeterd. Zonder zwembrilletje is het zicht onder water wazig en is het lastig om afstanden in te schatten. Dit komt doordat het menselijk oog niet is bedoeld om door water te kijken, we kunnen dan namelijk niet scherpstellen. Door het brilletje kijk je toch door lucht en functioneren de glazen net als het raam van een aquarium waar je doorheen kijkt.

Tijdens trainingen en wedstrijden is dit zicht belangrijk voor het inschatten van afstanden en het maken van keerpunten. Tijdens trainingen en open water wedstrijden kan ook beter op andere zwemmers gelet worden, waarmee botsingen voorkomen kunnen worden.

Naast de bescherming tegen het water en alles wat daar in zit beschermt een bril net als een zonnebril ook tegen licht en UV straling. Dit is vooral van belang tijdens het zwemmen in buitenwater. Voor binnen in een zwembad volstaat vaak een bril met transparant glas. Voor buiten, afhankelijk van het licht en de schitteringen kan worden gekozen voor een tint, spiegelende glazen of zelfs gepolariseerde glazen.

Waarom gebruik je een zwembril?